Prokuria suport

Furnizor

Participarea la o licitație la nivel de articol

Licitația la nivel de articol este o opțiune specială a licitației inverse. Acest articol trece pas cu pas prin întreg procesul de participare la o licitație la nivel de articol pentru a asigura o colaborare eficientă între utilizatorii platformei.

Cele două se deosebesc prin modul în care sunt abordate bunurile/ serviciile solicitate. Dacă la o licitație inversă normală, accentul se pune pe viziunea macro, pe totaluri, atât la cotații, la prețul de începere cât și la pasul minim, la licitația la nivel de articol, accentul se pune pe analiza micro a ofertei, pe cotația, prețul de începere cât și pe pasul minim pentru fiecare produs/ serviciu în parte. Cumpărătorul poate selecta mai mulți câștigători pentru același eveniment, pentru fiecare linie in parte.

1. Primirea invitației de a participa la o licitație la nivel de articol

Furnizorii pot folosi Prokuria fără a crea un cont de utilizator.

Când un cumpărător publică o licitație la nivel de articol, toți furnizorii invitați primesc un mail de informare. Acesta conține un link către o pagină securizată pe care pot revizui informațiile legate de eveniment, să coteze și să trimită o ofertă.

2. Citirea informațiilor de pe licitația inversă, Acceptarea sau Respingerea Participării

Odată ce furnizorul primește pe mail invitația, acesta poate da click pe numele licitației pentru a deschide o pagină dedicată care conține toate informațiile legate de respectivul eveniment, dându-i acestuia posibilitatea de a cota și răspunde.

La prima încărcare, pagina solicită acceptarea Termenilor și Condițiilor Prokuria împreună cu politica de confidențialitate. Aceasta condiționează continuarea procesului.

Odată ce furnizorul bifează că este de acord și dă click pe “Continuă”, sistemul deschide pagina de răspuns a licitației.

Furnizorului îi sunt prezentate 2 opțiuni:

 • Particip -  prin apăsarea acestui buton, cumpărătorul este informat prin email că furnizorul a decis să participe la eveniment

 • Nu Particip -  prin apăsarea acestui buton, cumpărătorul este informat prin email că furnizorul a decis să refuze participarea la eveniment. Furnizorul se poate răzgândi și accepta participarea la eveniment cât timp acesta este activ.

3. Plasarea unei cotații

Doar după ce Furnizorul a acceptat să participe la licitație, câmpurile din pagină devin active pentru a putea fi completate. Cu toate acestea, un furnizor poate trimite cotații numai după începerea licitației inverse la nivel de articol.

Licitația inversă la nivel de articol încurajează participarea unui număr mai mare de furnizori, care în mod normal nu ar avea posibilitatea de a cota competitiv pentru întreg evenimentul. Astfel, aceștia pot alege să coteze doar pentru unul sau pentru mai multe articole din întregul necesar stipulat de furnizor. (Ei trebuie să  coteze 0 penru articolele pentru care nu doresc să concureze)

O pagină de răspuns include trei secțiuni. Ele au următoarele câmpuri și funcționalități:

Când furnizorul cotează, acesta ar trebui să țină cont de următoarele:

 • Prețul de Pornire/ total: suma maximă ca sumă a tuturor articolelor pe care Cumpărătorul le va accepta. Furnizorii nu vor putea să facă o ofertă mai mare decât suma prevăzută.

 • Timpul de așteptare: este exprimat în minute și reprezintă perioada de timp înainte de încheierea licitației. Această perioadă este numită și „perioada de răcire”. Ori de câte ori o ofertă care schimbă primul rang este plasată în aceast timp de așteptare, licitația la nivel de articol va fi extinsă cu numărul de minute specificat de Cumpărător. Acest interval de timp se va reseta de fiecare data când un nou furnizor preia locul 1 in cadrul evenimentului.

 • Pasul minim: Pasul minim este specificat de client, iar furnizorul poate oricând să scadă cotația atâta timp cât diferența dintre vechea si noua ofertă este mai mare decat acesta.

 • Intervalul de timp pentru depunere ofertelor: un Furnizor nu poate depune oferte decât după ora de începere a licitației și nu mai târziu de ora de încheiere; după cum am discutat mai sus, în timpul unei eveniment, ora de sfârșit poate fi prelungită automat datorită setărilor pentru perioada de așteptare.

 • Atunci când trimiteți o ofertă într-o licitație inversă, Furnizorii pot doar să reducă oferta față de cea anterioară (și nici nu o pot introduce de două ori).

 • O ofertă poate fi plasată numai după ce au fost completate toate prețurile unitare ale tuturor articolelor. Câmpul este mereu obligatoriu.

 

În timpul evenimentului, Furnizorii vor putea vedea următoarele detalii legate de rang și de cea mai bună valoare a ofertei:

 • Dacă au sau nu cea mai bună ofertă.

 • Propriul rang în comparație cu ceilalți Furnizori care participă la licitație. Clasamentul este afișat numai dacă, in prealabil, Cumpărătorul a ales această optiune pentru eveniment. Dacă un furnizor are cea mai bună ofertă (rangul 1) și un alt furnizor din licitația inversă a plasat aceeași cotație, ambii furnizori vor vedea că au cea mai bună ofertă. O notificare le va fi afișată în partea de sus a paginii.

 • Valoarea celei mai bune oferte (rangul 1), numai, dacă in prealabil, Cumpărătorul a bifat această caracteristică.

4. Timpul de așteptare in licitațiile la nivel de articol

Ori de câte ori o ofertă care schimbă primul rang este plasată în perioada de așteptare, licitația inversă va fi extinsă cu numărul de minute specificat de Cumpărător. Aceasta va continua până când nu se va mai produce nicio schimbare în clasamentul furnizorilor în timpul de așteptare.

5. Încheierea unei licitații la nivel de articol

Fiecare furnizor invitat la o licitație la nivel de articol este notificat cu 24 de ore înainte de termenul limită de încheiere al acesteia.

La depășirea termenului limită, evenimentul se închide, iar furnizorii nu mai pot trimite sau retrage oferte.