Prokuria suport

Furnizor

Participarea la o licitație inversă

Acest articol trece pas cu pas prin întreg procesul de participare la o licitație inversă pentru a asigura o colaborare eficientă între utilizatorii platformei.

1. Primirea invitației de a participa la o licitație inversă

Furnizorii pot folosi Prokuria fără a crea un cont de utilizator.

Când un cumpărător publică o licitație inversă, toți furnizorii invitați primesc un mail de informare. Acesta conține un link către o pagină securizată pe care pot revizui informațiile legate de eveniment, să coteze și să trimită o ofertă.

2. Citirea informațiilor de pe licitația inversă, Acceptarea sau Respingerea Participării

Odată ce furnizorul primește pe mail invitația, acesta poate da click pe numele licitației inverse pentru a deschide o pagină dedicată care conține toate informațiile legate de respectivul eveniment, dându-i acestuia posibilitatea de a cota și răspunde.

La prima încărcare, pagina solicită acceptarea Termenilor și Condițiilor Prokuria împreună cu politica de confidențialitate. Aceasta condiționează continuarea procesului.

Odată ce furnizorul bifează că este de acord și dă click pe “Continuă”, sistemul deschide pagina de răspuns a evenimentului.

Furnizorului îi sunt prezentate 2 opțiuni:

 • Particip - prin apăsarea acestui buton, cumpărătorul este informat prin email că furnizorul a decis să participe la eveniment

 • Nu Particip - prin apăsarea acestui buton, cumpărătorul este informat prin email că furnizorul a decis să refuze participarea la eveniment. Furnizorul se poate răzgândi și accepta participarea la eveniment cât timp acesta este activ.

3. Plasarea unei cotații

Doar după ce Furnizorul a acceptat să participe la o licitație inversă, câmpurile din pagină devin active pentru a putea fi completate. Cu toate acestea, un furnizor poate trimite cotații numai după începerea licitației inverse.

Cumpărătorul are o opțiune suplimentară numită licitație la nivel de linie. Ea încurajează participarea unui număr mai mare de furnizori care în mod normal nu ar avea posibilitatea de a cota competitiv pentru întreg evenimentul. Astfel, aceștia pot alege sa coteze doar pentru unul sau mai multe articole din întregul necesar stipulat de furnizor.  (Ei trebuie să coteze 0 pentru articolele pentru care nu doresc să concureze).

Licitație Inversă
Licitație Inversă la Nivel de Linie

O pagină de răspuns include trei secțiuni. Secțiunile au următoarele câmpuri și funcționalități:

Când furnizorul cotează, acesta ar trebui să țină cont de următoarele:

 • Prețul de pornire: valoarea maximă (sumă a tuturor articolelor) pe care Cumpărătorul o acceptă. Dacă un preț de pornire este furnizat de cumpărător, Furnizorii nu vor putea să facă o ofertă mai mare decât suma prevăzută. Dacă nu există o valoare oferită ca preț de pornire, nu va exista nicio restricție la prima ofertă a furnizorilor. 

      Ex.: Preț pornire 5000 RON, Cantitate necesară: 10 bucati => Cotația furnizorului poate fi maxim 500 RON. Cotația furnizorului nu poate depăși valoarea de 5000 RON.

 • Timp de așteptare: perioada de timp, exprimată în minute, înainte de încheierea licitației. Această perioadă este numită și „perioada de răcire”/„cool-down period”. Ori de câte ori o ofertă care schimbă primul rang este plasată în această perioadă de răcire, licitația inversă va fi extinsă cu numărul de minute specificat de Cumpărător. Acest interval de timp se va reseta de fiecare dată când un furnizor schimbă primul rang / prima poziție în perioada de așteptare.

 • Pasul minim: diferența minimă cu care o nouă ofertă totală a aceluiași furnizor trebuie să fie mai mică decât oferta sa totală anterioară. Pasul minim este stabilit de cumpărător, iar furnizorul poate reduce oricând cotația sa cu o valoare mai mare decât pasul minim, dacă dorește. Pasul minim se aplică la total cotație (pret/um * cantitate).

       Ex.: Pas minim 100 RON, Cotația totală per articole = 5000 RON=> următoarea cotație a furnizorului trebuie să fie mai mică sau egală cu: 4900 RON. Cotația nu poate fi de exemplu 4950, deoarece nu ar respecta pasul minim cu care trebuie să scadă.​

 • Intervalul de timp pentru trimiterea cotațiilor: un Furnizor poate trimite cotațiile doar după ora de începere a licitației inverse și nu mai târziu de ora de încheiere; în timpul unei licitații inverse, ora de sfârșit poate fi prelungită automat datorită setărilor pentru „perioada de așteptare”.

 • Într-o licitație inversă, Furnizorii pot doar să reducă cotația față de cea anterioară. Furnizorii nu pot trimite aceeași cotație de două ori.

 • O cotația poate fi plasată numai după ce au fost completate toate prețurile unitare ale tuturor articolelor. Câmpul „Cotația ta/um” este obligatoriu.

 

În intervalul de timp a unei licitații inverse, Furnizorii pot vedea detalii legate de rang, adica pozitia pe care se afla si valoarea celei mai bune oferte:

 • Dacă au cea mai bună ofertă sau nu.

 • Propriul rang în comparație cu ceilalți Furnizori care participă la licitația inversă. Clasamentul este afișat numai dacă Cumpărătorul a ales această opțiune pentru licitația inversă. Dacă un furnizor are cea mai bună ofertă (rangul 1) și un alt furnizor din licitația inversă a plasat aceeași ofertă, ambii furnizori vor vedea că au cea mai bună ofertă, iar sistemul va afișa o notificare în culoarea roșie, în partea de sus a paginii de răspuns.

 • Valoarea celei mai bune oferte (rangul 1), numai dacă Cumpărătorul a ales această opțiune pentru licitația inversă.

4. Perioada de așteptare in licitațiile inverse 

Ori de câte ori o ofertă care schimbă primul rang este plasată în perioada de așteptare, licitația inversă va fi extinsă cu numărul de minute specificat de Cumpărător. Acest lucru se va repeta până când nu se vor mai trimite cotații care să schimbe prima poziție.

5. Încheierea unei Licitații Inverse

Fiecare furnizor invitat la o licitație inversă este notificat cu 1 zi înainte de data de începere al acesteia.

Atunci când este atins termenul limită de închidere  a evenimentului, licitația inversă va lua sfârșit, iar furnizorii nu vor mai putea trimite o nouă cotație.