Prokuria suport

Buyer

Raport Pivot

În acest articol vom explora Raportul Pivot, vom înțelege cum se folosește și pentru ce este el util.

 

Similar cu cel din excel, acest raport organizează informația într-un format matriceal. Mulțumită asemănării cu Microsoft Excel, curba de învățare este una foarte scurtă, utilizatorii fiind deja obișnuiți cu tipul de interfață și logica din spatele ei.

 

În plus față de excel, raportul pivot scutește utilizatorii de sarcina dificilă de agregare a surselor de date, acestea fiind deja predefinite.

Mai jos descriem fiecare zonă din interfață:

Zona 1 - Filter Fields (marcată cu verde) - Filtre
 • Este zona de câmpuri folosite pentru filtrare. Rezultatele afișate în raport sunt prefiltrare pe baza acestora.

 • Filtrarea în sine se poate realiza în oricare secțiune prin click pe simbolul de pâlnie din dreptul fiecărui câmp.

 • Utilitatea ei apare atunci când se dorește ca filtrarea să se realizeze pe anumite câmpuri care să nu apară în raport nicăieri astfel încât să nu îl încarce vizual prea tare.

Zona 2 - Data Fields (marcată cu roșu) - Date
 • Este zona unde se afișează cifrele pentru elementele trecute în tabel.

Zona 3 - Row Fields (marcata cu mov) - Randuri
 • Este zona pentru plasarea capetelor de tabel pentru linii.

 • Toate valorile sunt grupate în funcție de ordinea în care sunt puse.

 • În exemplul prezentat observăm ordinea: Tip Eveniment, Nume Eveniment, Furnizor și Valută. Informațiile sunt grupate pe baza acestei ordine.

Zona 4 - Column Fields (marcată cu galben) - Coloane
 • Este zona pentru plasarea capetelor de tabel pentru coloane.

 • Toate valorile sunt grupate în funcție de ordinea în care sunt puse.

 • În exemplul prezentat observăm ordinea: An și Trimestru. Informațiile sunt grupate pe baza acestei ordine.

Zona 5 - Butonul de selecție a câmpurilor (marcat cu negru)
 • Este poziționat în colțul din dreapta-sus

 • Deschide o fereastră în care poți selecta sau deselecta câmpuri și le poți așeza în una din cele 4 zone menționate mai sus.

 • Câmpurile pot fi selectate fie bifând/ debifând căsuța din dreptul lor, fie prin tragerea lor în zona corespunzătoare

De asemenea, toate câmpurile, indiferent de zona în care se află pot fi folosite pentru sortare ascendentă (săgeata orientată în sus) sau descendentă (săgeata orientată în jos) prin click pe iconița din dreptul fiecărui câmp.

Fereastra de selecție a câmpurilor

Precum interfața descrisă anterior, aceasta conține tot 5 regiuni: cea de filtrare, cea pentru valori, cea pentru rânduri, cea pentru coloane și o regiune care conține toate câmpurile disponibile pentru selecție și starea lor exprimată printr-o bifă (selectat/ neselectat). Ultima regiune descrisă este marcată cu 5 în imaginea de mai jos. Celelalte regiuni sunt marcare cu cifra și culoarea zonei aflată în corespondență directă cu prima imagine prezentată.

Regiunea 5 - Toate câmpurile disponibile

Mai jos regăsiți o listă completă a acestora împreună cu o scurtă descriere pentru a înțelege mai bine rostul lor.

Acum că înțelegem ce înseamnă fiecare element în parte și informația conținută de fiecare câmp disponibil, putem începe să folosim acest raport pentru a obține infromatii utile. Mai jos oferim câteva exemple de creare a unor rapoarte pentru scenarii reale de business;

Raport cu furnizorii câștigători împărțiți pe ani și trimestre, grupați pe eveniment, articol, valută și preț licitat - listăm furnizorii câștigători cu care colaborăm împreună cu informații ajutătoare pentru a înțelege mai bine piața
Raport cu numărul de evenimente efectuate în fiecare an și trimestru - măsurăm gradul de adopție și de utilizare a aplicației în companie
Raport cu evoluția prețurilor produselor oferite de furnizorii câștigători pe ani și luni - pentru a stabili variația prețului în piață per interval de timp, putând astfel estima un trend

Te-ai blocat undeva? Nu-ți face griji, suntem alături de tine. Lasă-ne un mail la support@prokuria.com și te vom contacta noi.